Hjälp med att koppla in trådlös router

Vill du koppla in en trådlös router men känner dig osäker på hur du ska gå tillväga? I sådana fall är du långt ifrån ensam. Det ofta stora antalet kablar till, och portar på, en router får många användare att känna sig osäkra. Alla routrar är dessutom olika, vilket gör att också tillvägagångssättet för att installera dem skiljer sig åt mellan olika modeller.
 
koppla in trådlös router
 
I de allra flesta fall är det i princip den enklaste saken i världen att ansluta routern. Allt du behöver göra för att koppla in din trådlösa router är vanligtvis att följa de instruktioner som medföljer enheten. Men du kanske har förlagt manualen, eller så förstår du helt enkelt dig inte på instruktionerna? I sådana fall kan du följa vår generella guide nedan och använda den som vägledning. Guiden fungerar för de flesta moderna routrar och kan vara till hjälp i din strävan att installera din router.

I vår guide förutsätter vi att du ska koppla in en trådlös router som är tänkt att vara den huvudsakliga routern i ditt trådlösa nätverk. Vi förutsätter att du redan har ett bredbandsmodem som fungerar som det ska, oavsett om du ansluter till internet via fiber eller på annat vis. Vi förutsätter även att du har tillgång till en bärbar dator med en nätverksport. Om så inte är fallet, kan du även använda dig av en stationär dator som är belägen i närheten av din router.

Ta gärna hjälp att koppla in trådlös router med vår support.
Kontakta oss via telefon eller epost så hjälper vi dig med din nätverksinstallation!
Du kan även boka en tid direkt via vår interaktiva bokningskalender längre ner på sidan.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Boka nätverkssupport – KLICKA HÄR

 

Steg 1: Anslut din router till bredbandsmodemet och din dator

Det första steget när du ska koppla in en trådlös router är INTE att ansluta routern till eluttaget. Det du istället ska göra är att skapa en anslutning mellan bredbandsmodemet och WAN-porten på din router med hjälp av en nätverkskabel.

Anslut en andra nätverkskabel i en av routerns LAN-portar och placera den andra änden av kabeln i din bärbara dator. När detta är gjort kan du även strömsätta routern genom att placera dess strömkabel i ett eluttag.

 

Steg 2: Besök konfigurationssidan

Det kan ta ett tag att starta routern, men när den är igång så bör din dator vara ansluten till ett lokalt nätverk (LAN) samt till internet. Du kan kontrollera detta genom att leta efter en nätverksikon i närheten av klockan på din dator.

Du har nu lyckats koppla in din trådlösa router och skapa ett lokalt nätverk. När du nu är ansluten till nätverket kan du besöka din routers konfigurationssida. Detta är vanligtvis en webbsida som finns lagrad lokalt på din router, och det är genom denna du enklast ändrar routerns inställningar. Oftast når du denna sida genom att skriva in 192.168.1.1 i adressfältet i din webbläsare och sedan trycka Enter.

Om du inte hamnar på konfigurationssidan, kan det vara så att din router använder sig av en annan adress. Olika tillverkare använder sig nämligen ibland av olika adresser. Kolla därför igenom routerns manual för att se vilken adress som är den rätta.

 

Steg 3: Skapa en användare eller använd en befintlig sådan

De flesta nya routrar ber dig att skapa en ny administrativ användare genom att ange ett användarnamn och ett lösenord. Ditt lösenord bör vara säkert och unikt, för i annat fall kan andra personer som kommer över ditt lösenord skapa oreda i ditt nätverk.

I vissa fall bes du istället att ange ett befintligt användarnamn och lösenord för nätverkets administratör. Om du just har köpt en ny router, bör du finna ett klistermärke på enheten eller ett litet papper i kartongen där administratörens användarnamn och lösenord framgår. I annat fall kan du googla dig fram till de lösenord som är standard för olika modeller av routrar. Se till att senare byta lösenord till ett säkrare sådant.

 

Steg 4: Konfigurera ditt trådlösa nätverk

Det fjärde och sista steget när du kopplar in en trådlös router är att konfigurera nätverket. Det kan till en början vara överväldigande att se alla tillgängliga inställningar. Den flik eller sektion du bör fokusera på bör dock heter ‘WiFi’ eller ‘Wireless’. Gå till detta menyalternativ och konfigurera nätverket efter dina behov.

 

Steg 5: Installera ytterligare nätverksutrustning

Detta steg är inte alltid nödvändigt, men om du vill ha god täckning i ditt trådlösa nätverk kan du behöva installera ytterligare nätverksutrustning. Den allra bästa metoden för att utöka räckvidden i nätverket är att sätta upp flera accesspunkter på olika platser i hemmet och ansluta dessa till routern via nätverkskabel.

Det är även möjligt att använda sig av repeatrar och annan utrustning, men av prestandaskäl är detta inget vi rekommenderar.

Vi hjälper förstås gärna dig med att installera din router och annan nätverksutrustning!
 
koppla in trådlös router
 

Färdigt!

När du har gått igenom ovanstående steg bör din router vara redo att använda. Du kan nu ansluta dina enheter och börja surfa! Glöm inte att berömma dig själv för att du har lyckats koppla in din trådlösa router ?

 

Ta hjälp av Min Datorsupports nätverkstekniker med att koppla in trådlös router

Vi på Min Datorsupport kan hjälpa dig med att förlänga WiFi i ditt hem eller på ditt företag. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt som behövs, och vi erbjuder kostnadsfri felsökning i samband med första mötet.

 

Vi får toppbetyg av våra kunder

Vi är stolta över att våra nätverksspecialister fått kundbetyget 4,8 av 5,0 i över 100 st oberoende rekommendationer från Reco. Välkommen att kontakta oss

 

 

Boka en tid med oss nedan:

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående.

 
 
boka tid